mandag 17. januar 2011

Vil det norske språket forsvinne?

Hva bruker du å spise om dagene? Kankje fastfood eller junkfood? Hvilke klær går du i til vanlig? Jeans, boots og cardigan? Har du rack hjemme med cd-spiller, tuner og equalizer? Eller hører du bare på disc-man? Eller har du kanskje en walk-man?


Det at språket vårt er en truet art som burde vernes, er mer aktuelt nå enn det har vært tidligere. Folk flest lurer vel på om norsk språk vil overleve i nye tusen år, eller vil stadig flere nordmenn gå over til å bruke engelsk, slik at i løpet av en kort tid vil det norske språket være helt borte?


Etter siste verdenskrig er det endel fremmedord som er blitt tatt i bruk i det norske språket. Et fremmedord er et låneord som ikke hører til i det språksystemet man har. Man merker som regel når et fremmedord kommer fra et annet språk, når vi leser eller hører det.


En av grunnene til påvirkningen av engelske ord er at vi stadig får nye produkter som har engelske navn. Som for eksempel alle de engelske begrepene som har følgt med datateknologien; Software, harddisc og back up. Det er sikkert mulig å finne norske ord for disse begrepene, men istede for å gjøre det, tar vi bare i bruk de engelske ordene. De fleste sier også PC (personal computer) istede for PD (personlig datamaskin). Link til informasjonen
 
 
Ord og uttrykk med tilknytning til ungdommens forbruk og kultur
50-tallet60-tallet70-tallet80-tallet90-tallet
musikkrock'n roll, band, blueshit, hitliste, twistdisco,
cover,
punk
hip hop,
CD, break-
dance
grunge/
grønsj, dance
klær og motejeans, duffel
coat
crush-
lakk, mini-
skjørt, hotpants
denim,
boots, college-
genser
stone-
washed, cityshorts, wet-look
sagge, clubwear
mat og drikkeCoca Cola, hot dog, grille



broiler, dip
burger, fastfoodbrownie, (hot) shotbagel, sub(marine), donut



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar